Czas na grilla!

by Beata on Maj 15, 2017

Jak tam Kochani, sezon na grilla rozpoczęty? Po takim weekendzie odpowiedź chyba jest jasna : ) Ja pierwsze grillowanie mam za sobą, jak zawsze było pysznie! Dzisiaj mam dla Was propozycję jak przygotować się do wspólnego ucztowania w ogródku.

1. Po pierwsze warto zadbać o miejsce w ogródku, ale o tym pisaliśmy już w poprzednich postach. Dla przypomnienia zajrzyjcie tu.

2. Druga sprawa, choć chyba najważniejsza – odpowiedni sprzęt. Ja (a raczej Radek) preferuję grille na węgiel drzewny ze względu na charakterystyczny aromat potraw i atmosferę, ale dostępne są także grille na gaz oraz elektryczne, ich szeroką ofertę znajdziecie tu.

Nie będę udawać, że jestem w tej dziedzinie ekspertem, dlatego odsyłam Was na stronę OBI, gdzie znajdziecie praktyczny poradnik jak wybrać grilla.

A oto kilka moich wyborów:

Produkty z planszy: grill Jamestown , CMI grill stalowy , grill 1501 Dancook , grill kulisty z półkami

3. Nie zapomnijcie także zaopatrzyć się w akcesoria takie jak podpałki i węgiel oraz inne przydatne do przygotowania potraw oraz ich serwowania.

Produkty z planszy: zestaw sztućców , opiekacz do ryb , tacki do grillowania, opiekacz do burgerów, szpikulce do szaszłyków, miech

4. Przygotujcie odpowiednia naczynia. Pamiętajcie, że posiłki na świeżym powietrzu charakteryzuje większa swoboda, dlatego nie wybierajcie ulubionej zastawy, która może się zniszczyć. Jeśli zależy Wam na całkowitej wygodzie, możecie skorzystać także z naczyń jednorazowych, ale pamiętajcie, że one też powinny jakoś wyglądać. Zupełnie nie mam na myśli tych białych z tworzywa sztucznego.

 

5. Zachęcam Was także do przyrządzenia wcześniej kilku potraw, które później w gronie znajomych lub rodziny upieczecie na grillu. Warto przyszykować coś więcej niż gotowe kiełbaski, goście będą zachwyceni. Polecam faszerowanie pieczarki, burgery, kolorowe szaszłyki, ryby pieczone w całości nadziewane cebulą i ziołami, mięsa i ryby w aromatycznych orientalnych marynatach, a tym, którzy są fanami kuchni polskiej kaszankę zapiekaną w folii z cebulką i koperkiem, mniam! Warto szukać inspiracji na blogach kulinarnych.

6. Zadbajcie o orzeźwiające napoje. Grillowane, aromatyczne potrawy spożywane na świeżym powietrzu mogą wzmagać pragnienie. Moim ulubionym letnim napojem jest lemoniada przyrządzona z na bazie wody mineralnej wymieszanej z gazowaną, soku z cytryn, mięty i miodu. Czasami lubię także urozmaicić ja mrożonymi owocami zamiast kostek lodu.

I jak, gotowi na grilla?

źródła zdjęć : http://diethood.com/grilled-barbecue-chicken-and-vegetables-in-foil/ , http://www.foodblogs.com/cafe-delites/2015/07/01/caprese-stuffed-garlic-butter-portobellos , http://reciperunner.com/teriyaki-turkey-burgers-grilled-pineapple-onions/ , http://www.decorfacil.com/jardins-pequenos-para-casas-e-apartamentos/ , http://happywedd.com/decor/table_settings/55-backyard-wedding-reception-ideas-youll-love.html , http://www.4thlight.com/?portfolio=bbq-area , https://www.donnahay.com.au/recipes/lunch/barbecue , https://myvega.com/recipes/matcha-green-tea-lemonade/ , http://theglitterguide.com/2016/06/15/10-foods-for-pretty-summer-skin/

beata kwiatkowska

 

 

 

 

2 komentarze

dodany przez Milex @ 16 maja 2017 o 05:18. Odpowiedz #

Mam pytanie, skąd są krzesła ogrodowe z pierwszego zdjęcia

dodany przez monika @ 16 maja 2017 o 11:49. Odpowiedz #

Komentarze

Wymagane.

Wymagane. (nie będzie publikowany).

Jeżeli posiadasz.