KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI – CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

Dawno mnie tu nie było. Nie będzie nowością, jeśli napiszę, że wydarzenia ostatnich dni, tygodni, nie zachęcają do rozrywek. Przeszedł już etap strachu, w głowie jakoś wszystko sobie poukładałam, opracowałam plan na życie w najbliższym czasie, tak by zadbać o rodzinę, dzieci, najbliźszych. W ciągu dnia strach o jutro usypiam, kierując energię w stronę pomocy innym. Staram się otoczyć opieką i wsparciem tych, którzy znajdują się w moim zasięgu. Tyle ile jestem w stanie, wspieram finansowo, resztę staram się w inny sposób. Każdy robi co może. `Szczerze nie wiem co będzie z tym wszytskim jutro. Co czeka nas za parę miesiecy, lat, jakie skutki będziemy odczuwać my wszyscy. Postawiłam na myślenie o najbliższej przyszłości i choć hasło "żyj tak jakby jutra miało nie być" nabrało innego znaczenia, to skupianie się na małych rzeczach daje nie tylko poczucie stabilizacji, ale i bezpieczeństwa. Pomagają również w nabieraniu siły, odporności na bodźce, na które niestety wpływu nie mamy. Uważność i dobro to pierwiastki, które dziś znaczą wiele, jeśli nie najwięcej. 

Wzmożona czujność na zło i reakcje samoobrony, czasem wręcz wypierania faktów, opanowałam już chyba do perfekcji. Czy to jest zdrowe, czy tak należy? Nie wiem. Mi pozwala racjonalnie mylśleć, funkcjonować i działać. 

Długo myślałam nad tym jakin wpis powinnam opublikować, czy powinnam pisać o wnętrzach, o trendach, czy wypada? Doszłam do wniosku, że pragnienie powrotu do normalności nie jest niczym nienaturalnym. Każdy z nas tego chce i nie jest niczym złym oderwanie głowy od negatywnych bodźców, by naładować baterie. 

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim tym, którzy tak jak ja, odpoczywają gotując. Polecę Wam kilka książek, które dostarczają mi i mojej rodzinie zdrowych nawyków żywieniowych, które wzmacjniają nie tylko głowę, a w czasie wiosennego przesilenia dostarczają tak ważnej dla wszystkich odporności.

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJKSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

Ksiażki kucharskie, szczególnie te egzotyczne, mają w sobie coś magicznego. Takie pozycje jak ta, którą widzicie na zdjęciach, w jednej chwili przenosi mnie w inny wymiar. Tajlandia jest kierunkiem, którego nie odwiedziłam jeszcze, czekałam aż podrosną moje dzieci, by doświadczyć tej nowości wspólnie. Nie zmienia to faktu, iż wszyscy kochamy kuchnię tajską i jej fuzje. Bazowe składniki potraw, mają swoje stałe miejsce w szafie i lodówce. I tak przyjemnie grzeszę kulinarnie przygotowując zupę z krewetkami, pad thai z owocami morza lub tofu – w nieco zmodyfikowanej wersji. Kluczowa jest świeżość produktów. Edukacja z dziedziny gastronomii, jaką zafundowała Polakom Pani Magda Geslerr, owocuje świadomością, że świeże składniki są połową sukcecu każdej kuchni i potrawy. Ważne to zarówno dla wegetarian, wielbicieli kuchni z krajów ciepłych, jak i typowych mięsożerców, dla których życie bez tataru z drobno posiekanymi ogóreczkami i cebulką, traci sens. Swoją lodówke traktuję, jak szafę, w ktorej mogę przechowywać wszystkie produkty, zapewniając im odpowiednią temperaturę. I tak – warzywa i owoce trzymam w jednej z szuflad, która zatrzymuje ich świeżość na dłużej. Szuflada obok to miejsce na mięso lub owoce morza, których w danej chwili nie mrożę. Półeczki na drzwiach mieszczą sosy sojowe, czosnek niedźwiedzi, drobne – otwarte opakowania z żywnością ( ser feta, parmezan lub suszone pomidory ). Nadal, po miesiącach użytkowania, zachwycają mnie szuflady zamrażarki i łatwa dostępność do każdego z zakamarków chłodziarki. 

Niewątpliwą zaletą jest miejsce wewnątrz. Dzięki temu mogę gotować kilka dań, to czego nie zjemy danego dnia, z łatwością mieścimy na półce i jemy później. Mówię Wam, Liebherr zadbał o każdy szczegół tego sprzętu i tym samym komfort mojego życia w kuchni : )

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

Kolejną książką, której przepisy mocno związane są ze świezymi i dobrymi jakościowo składnikami, jest Jadłonomia. W zasadzie każde wydanie jest godne polecenia. Marta Dymek – autorka, niegdyś blogerka kulinarna, dziś numer jeden wśród ekspertów kulinarnych kuchni wegetariańskiej. Jej przepis na bigos zmanipulował kubki smakowe mojego taty – wytwornego smakosza polskiej kuchni – który do dziś nie wierzy, że ten właśnie bigos był bezmięsny w całej swojej okazałości. A to wszystko zasługa suszonych śliwek i dobrze skomponowanych przypraw. To chyba dzięki Marcie, od kilku lat, ze sklepu wracam z zakupami w proporcji dwie siatki warzyw i owoców vs. jedna siatka nabiału, pieczywa i innych owoców morza i ryb. Ja donoszę i komponuję, a moja lodówka dba o ekologię w kontekście przyycia, dzięki czemu. w naszym domu, jedzenia w zasadzie się nie wyrzuca.

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJKSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

Zostawiam Was z inspiracją na dziiejszy obiad. Chętnie dowiem się, jak się macie. Też odstresowujecie się w kuchni? Dajcie znać w komentarzach. Spokojnego dnia.

KSIĘGOZBIÓR W KUCHNI - CZYLI JAKIE POZYCJE KULINARNE INSPIRUJĄ MNIE NAJBARDZIEJ

Mam dokładnie tak, jak Ty: odpoczywam w kuchni i uwielbiam Martę Dymek! Teraz gotuję praktycznie tylko z jej książek; ostatnią z polską tradycyjną kuchnią uważam za genialną. Polecam boczniaki z patelni z jabłkiem i cebulką😉
Poza tym zawsze u mnie Agnieszka Maciąg i Jamie Oliver (mam jego 9 książek). Polecam też ostatnią książkę kucharską Katarzyny Bosackiej „Cuda w kuchni” – jak gotować z resztek i nie marnować.
Pozdrawiam ze śnieżnego południa PL,
Marta🤓

Miło wiedzieć, że jest nas więcej : )

Dodany przez: Beata @

W kuchni rodzą się pomysły, które często wykorzystujemy w trakcie dnia. Dlatego im lepiej wyposażona, tym lepiej.

Miało być o książkach, wyszło o lodówce. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodany przez: Anetta @

super wpis

Sprawa jest jasna. Niektóre z tych pozycji zdecydowanie warto to wypróbować.

Pozycje kulinarne to konieczność. NAPRAWDĘ warto je mieć pod ręką. Tylko wtedy będziemy pewni, że nasze dania będą doskonałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *