savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień

Urodziny każdy obchodzi na swój własny, wymarzony sposób. Jedni uwielbiają przyjęcia niespodzianki, inni sami organizują huczne imprezy, zapraszając na nie najbliższych przyjaciół, jeszcze inni stawiają na własne towarzystwo i coraz częściej decydują się na spędzenie urodzinowego czasu w pojedynkę. My, w zależności od momentu życia, w którym jesteśmy, świętujemy ten dzień w różny sposób. Jest jednak jeden powtarzalny punkt tych dni, który stał się już tradycją…a mianowicie – wspólne śniadanie. Radek i ja, mamy urodziny i imieniny w bardzo zbliżonym terminie. Różnica pomiędzy datami wynosi zaledwie dwa dni. Wtedy, niezależnie od dnia tygodnia, wstajemy z łóżek, ładnie ubieramy się, nakrywamy do stołu i cieszymy się porannym posiłkiem w gronie swoim i naszych dzieciaków. Pamiętamy o tym zwyczaju i pielęgnujemy go, dlatego staramy się tego dnia albo brać urlop w pracy, albo zgłosić niewielkie spóźnienie. Takich momentów w roku jest niewiele, a przyznam wam szczerze, że nikt tak jak one, nie ładują, tak zwanych baterii na kolejne dni. 

Poranne spotkania przy stole lubią nawet Helen i Fil, wtedy rozmawiamy, opowiadamy o tym, co miłego spotkało nas w minionym czasie, składamy urodzinowe życzenia. Dzieciaki zawsze przygotowują dla nas laurki, a ich kreatywność z roku na rok jest coraz bardziej zaskakująca. 

Przy stole panuje swobodna atmosfera. Mimo to staramy się, aby poranne biesiady miały ciut bardziej wykwintny charakter niż zwykle. Dbamy o walory estetyczne i staramy się przestrzegać podstawowych zasad savoir vivre. Śniadania urodzinowe, mają mimo wszystko nieformalny charakter, nie używamy różnych rodzajów noży, ale eleganckie nakrycie i kilka zasad wcielonych w życie, podnoszą jego rangę i bardziej cieszą. Tego dnia na stole kładę obrus, zwykle w intensywnym, świeżym kolorze. Staje się on doskonałym tłem dla kremowej porcelany. W tym roku rozstawiłam z dzieciakami porcelanę ozdobioną delikatnym reliefem w kształcie plastra miodu Honey Altom Design, która w imię mojej ulubionej zasady mix and match, naturalnie łączy się z neutralnym setem polskiej porcelany MariaPaula Nova – o minimalistycznym i ponadczasowym wzornictwie. Ta uniwersalna zastawa zmienia swój charakter w zestawieniu z różnymi dodatkami, dlatego doskonale sprawdzi się podczas codziennych śniadań, jak i tych bardziej szykownych.

To na co warto zwrócić uwagę przy nieformalnym nakryciu stołu to: 

1. Sposób ułożenia sztućców – pamiętamy, by ostrze noża skierowane było w stronę talerza, mała łyżeczka natomiast ułożona powinna być obok łyżki dużej.

2. Potrawy – chleb serwujemy w osobnym naczyniu lub koszyku, u nas ma swoje miejsce na drewnianej desce, pozostałe dania powinny być przygotowane na dedykowanych im talerzach, dzięki czemu śniadaniowy porządek dłużej się utrzyma.

3. Serwetka – warto pamiętać, by znajdowała się nie pod sztućcami, a na pierwszym talerzu przy każdym śniadaniowym stanowisku.

4. Napoje – warto – również dla swojej wygody – przygotować herbatę w dzbanku, by nie musieć odrywać się od posiłku, gdy ta w kubku czy filiżance się skończy podczas posiłku

5. Do perfekcji brakuje tylko obranych jajek w osobnej misce…moje dzieci jednak bardzo lubią je obierać : ) więc tę zasadę omijam…przynajmniej chwilowo.

savoir vivre na co dzień

Savoir-vivre to w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego umiejętność, znajomość życia. Wyrażenie art de vivre, czyli sztuka życia, również zawiera ducha tego określenia. Ta sztuka dobrego wychowania, manier,  traktowana jako styl życia kultywuje trzy podstawowe wartości: piękno, dobro i rozum. Już w starożytnej Grecji stwierdzono, że piękno wynika głównie z zachowania proporcji i odpowiedniego układu poszczególnych elementów całości. Na doskonałą całość składa się zaś piękno, dobro i myśl. Uważam, że w codziennej pogodni warto mieć tą myśl z tyłu głowy i wcielać ją w każde możliwe wydarzenie, w dogodnych dla nas samych proporcjach, by zasady dobrego wychowania nie zdominowały chwili. 

savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień

savoir vivre na co dzień

Człowiek żyjący w stylu savoir-vivre dopatruje się istnienia dobra wokół siebie, posądza ludzi raczej o dobre, niż o złe intencje….zgadzacie się?savoir vivre na co dzień

Pieknie, szkoda ze ja mam urodziny w marcu a moj mąż w styczniu oprawa już nie jest tak fajna jak latem.

Dodany przez: Magda @

Piękne zdjęcia. Stół wygląda bardzo zapraszająco. Ostatnio coś dużo słyszę o zastawie MariaPaula. Jakaś zintensyfikowana promocja ma miejsce;)
Zgadzam się, że w życiu trzeba celebrować takie specjalne okazje. Nigdy nie pomyślałam o wyjątkowym śniadaniu. Zawsze raczej stawiamy na obiad albo jakiś uroczysty podwieczorek. Dobry pomysł z tym śniadaniem, bo nawet w tygodniu można coś takiego zorganizować (z małym poślizgiem w pracy;)

Skąd ta ładna biała zastawa?:) Pięknie nakryty stół

Wiadomość jest w treści – to mix porcelany Maria Paula Nova i Honey Altom Design.

Dodany przez: Beata @

Dziewczyny, jak Wy to wszystko ogarniacie? Dom, dzieci, mąż, praca, obowiązki i jeszcze czas na celebracje i przyjemności, a Wy piękne i zadbane. Jak to się robi? Pozdrawiam.

Dodany przez: Anna @

A skąd ten piękny obrus? 🙂

Dodany przez: Aleksandra @

Altom : )

Dodany przez: Beata @

Cudna zastawa i fajny pomysł.

Dodany przez: Agnieszka @

Polecam wprowadzenie go u siebie : )

Dodany przez: Beata @

Zazdroszczę wam takich urodzin, u mnie ten dzień zbytnio nie różni się od innych, kilka życzeń na telefon i lampka wina wieczorem .

Wprowadz taką tradycję : ) zobaczysz co się stanie : )

Dodany przez: Beata @

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *